Blog

9 huidverzorging tips bij het dragen van een mondkapje

Merk jij nu ook dat je huid op dit moment droger, roder of onrustiger is? Heb je meer last van puistjes en onzuiverheden vooral op de wangen, kin en kaaklijn? Een grote kans dat dit komt door het dragen van een mondkapje. Om ons te beschermen tegen het coronavirus dragen we bijna dagelijks een mondkapje en dit heeft veel gevolgen voor je huid. Maar ook in tijden van een pandemie wil je natuurlijk een mooie huid hebben. Daarom zullen wij je in deze blog alle tips en tricks vertellen om je huid mooi en gezond te houden bij het dragen van een mondkapje. 

De term “Maské” oftewel masker acne heb je inmiddels wellicht al gehoord. Acne door het dragen van een mondkapje.

Vanaf 1 december zijn mondkapjes ook wettelijk verplicht en daarom geef ik je in deze blog 9 huidverzorgingstips bij het dragen van een mondmaker.

Maar eerst vertel ik je waarom je eigenlijk last krijgt van je huid door het dragen van een mondmakser.

Er zijn mondkapjes verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen, kleuren en prints. De keuze van het materiaal is erg belangrijk om huidproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo zorgen de mondkapjes van synthetische stoffen en de wegwerpmondkapjes ervoor dat vocht uit de huid wordt onttrokken waardoor de huid droger wordt. Daarnaast ademen deze materialen niet goed waardoor warmte in het mondkapje blijft. Door de warmte wordt de huid klam en gaan bacteriën zich op de huid vermeerderen. Dit in combinatie met overtollig talg, zweet, vuil en bacteriën, die door het mondkapje worden vastgehouden, wordt acne veroorzaakt.

Door de constante wrijving van het mondkapje over de huid raakt de huid beschadigd en daarmee wordt ook de huidbarrière aangetast. Hierdoor kunnen bacteriën de huid gemakkelijk binnen dringen en raakt de huid geïrriteerd. Het is beter om te kiezen voor een mondkapje van katoen of  100% zijde. Dit is een ademend materiaal, sluit de poriën niet af en verstopt de poriën niet. Een ander voordeel is dat vocht niet uit de huid wordt onttrokken en de huid juist wordt gehydrateerd. Huidproblemen zullen daardoor minder snel optreden. Werk je in de zorg en moet je de hele dag een chirurgisch mondmasker dragen? Dan kan je een zijde mondkapje onder het chirurgisch mondmasker dragen om de huid te beschermen.

Naast de keuze van het mondkapje is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Met het dragen van een mondkapje krijgt je huid meer te verduren, waardoor we ook iets extra’s mogen doen voor de huid. Verder in deze blog kun je lezen welke producten je het beste thuis kunt gebruiken en welke behandelingen je het beste kunt doen.

9 huidverzorging tips bij het dragen van een mondkapje

Tip 1 Reinigen:
Als eerste stap is het belangrijk om de huid elke ochtend en avond te reinigen met een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype. Hiermee wordt talg en vuil van de huid verwijderd en is de eerste stap om onzuiverheden te voorkomen. Voor de vette en onzuivere huid is dit de exfoliating cleanser geschikt en de gentle cleanser kan bij alle huidtypen worden gebruikt. Als de huid juist heel droog is, kan je de hydrating cleanser gebruiken. Deze reiniging verwijderd niet alleen vuil maar helpt ook de hydratatie van de huid herstellen.

Tip 2 Scrubben:
Door het dragen van een mondkapje is de huid minder goed in staat de dode huidcellen, die verstoppingen van de huid veroorzaken, los te laten. Hier kunnen we de huid een handje mee helpen door een scrub te gebruiken. De dual action scrub en exfoliating polish bevatten hele fijne korreltjes waarmee de dode huidcellen zachtjes worden verwijderd. De dual action scrub heeft een dubbele exfoliërende werking door de zuren die in dit product zitten.

Tip 3 Talgcontrole:
Na het reinigen en het scrubben willen we bij een onzuivere huid ook het overtollig talg aanpakken. De oil control pads is hierin een echte krachtpatser. Dit product bevat 2% salicylzuur wat de talgproductie verminderd en dankzij de antibacteriële ingrediënten worden puistjes aangepakt en worden nieuwe puistjes voorkomen. Bij een droge huid is het juist belangrijk de huid te kalmeren en is de calming toner een ideaal product. Deze fijne toner neutraliseert de PH-waarde van de huid waardoor de huid wordt geholpen om de hydratatie te herstellen.

Tip 4 Masker:
Met het sulfur masque geef je jouw huid echt iets extra’s. Dit masker absorbeert het overtollig talg zelfs tot diep in de poriën waardoor verstopte poriën en puistjes worden voorkomen. Je kunt dit masker 2-3x per week gebruiken door een dun laagje aan te brengen en deze 10 tot 15 minuten in te laten werken. Vervolgens verwijder je dit masker met water of een nat washandje.

Tip 5 Extra verzorging
Is je huid (plaatselijk) gevoelig door de mondkapjes? Om de droge en/of geïrriteerde huid te helpen herstellen zijn er 3 verschillende producten van ZO Skin Health die de hydratatie van de huid verbeteren. De renewal crème is een lichte crème die huidirritatie verminderd en is geschikt voor alle huidtypen. De recovery crème is een vollere crème die de droge huid en schilferige helpt herstellen en roodheid van de huid voorkomt. De hydrating crème kalmeert de gevoelige, geïrriteerde en droge huid en verbeterd de barrièrefunctie van de huid. De hydrating crème is ook goed in te zetten na behandelingen met bijvoorbeeld peelingen.

Tip  6 Schoon mondkapje
Zorg dat je schone mondkapjes hebt en wissel regelmatig van mondkapje

Tip 7 Materiaal mondkapje
Gebruik een katoenen of een zijde mondkapje deze zijn zachter voor je huid

Tip 8 Bewaren van je mondkapje
Bewaar je mondkapje in een zakje of etuitje, als je ze steeds in je tas of jaszak stopt krijg je meer bacteriën en virussen op je huid

Tip 9 Mondkapje aanraken
Probeer je mondkapje niet teveel aan te raken en als je hem aanraakt alleen bij de elastiekjes te pakken en natuurlijk met schone handen

Wat kun je nog meer doen om “Maske” aan te pakken?

Om onzuiverheden en puistjes aan te pakken kun je bij ons in de kliniek een acnebehandeling boeken waarbij we alle onzuiverheden en puistjes kunnen verwijderen. Om de talgproductie krachtig aan te pakken is een salicylzuurpeeling heel erg mooi om aan de behandeling toe te voegen. Met deze peeling maken wij gebruik van 20% salicylzuur wat ervoor zorgt dat de talgproductie tot diep in de poriën wordt aangepakt. Hierdoor kunnen we nieuwe acne uitbraken voorkomen en heb jij een mooie stralende huid. Wil je nog iets extra’s toevoegen aan je behandeling? Dan zetten wij de Dermalux LED lamp in. Door gebruik te maken van een specifieke golflengte van het LED licht, het blauwe licht, worden bacteriën die puistjes veroorzaken bestreden en helpt het nieuwe acne uitbraken te voorkomen.

Voor de droge en geïrriteerde huid is het belangrijk om de hydratatie van de huid te herstellen en de huidbarrière te herstellen. De stimulator peel van ZO Skin Health dan een prachtige behandeling om in te zetten. Deze peeling kalmeert en verzacht de huid en verminderd de irritatie van de huid. Daarnaast wordt de zichtbaarheid van fijne lijntjes geminimaliseerd en wordt de huidtoon geëgaliseerd. Een peeling met alleen maar voordelen! Na de peeling brengen wij bij de droge en geïrriteerde huid het aloë vera masker aan wat roodheid en irritatie verminderd en de hydratatie van de huid intensief helpt herstellen. Om de behandeling af te sluiten zetten wij de Dermalux LED lamp in waarbij gebruik wordt gemaakt van het onzichtbare infraroodlicht dat de droge en gevoelige huid helpt herstellen.

Wij hopen dat je met deze tips je huid goed kunt verzorgen na het dragen van je mondkapje. Wil je persoonlijk advies over welke producten precies voor jouw huid geschikt zijn of wil je een afspraak maken voor een huidverbeterende behandeling? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram