Spinnenkopje

Spider naevus (spinnenkopje)

Een spider naevus is een rood vaatbultje ter grootte van een speldenknop, waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als de poten van een spin. Voorkeurslocaties van de spider naevus zijn het gelaat, de hals, decolleté en handen. De bultjes kunnen enkelvoudig voorkomen, maar ook met meerdere in één gebied zijn gelokaliseerd. Ze komen voor bij kinderen en volwassen en worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Vooral zwangere vrouwen kunnen er last van krijgen, waarschijnlijk vanwege de toename van druk en het bloedvolume in het lichaam. Ook kunnen ze ontstaan op de plaats van een trauma, bijvoorbeeld door ergens tegenaan te stoten.

Een spider naevus is een goedaardige huidafwijking die geen klachten geeft. Over het algemeen gaat het bultje niet vanzelf weg, hoewel het bij zwangere vouwen weleens voorkomt dat een spider naevus binnen een aantal weken na de bevalling verdwijnt. Wanneer een spider naevus als cosmetisch storend ervaren wordt, kan de huidafwijking door middel van een behandeling verwijderd worden.

Behandeling spider naevus

Spider naevi worden bij Clinic of Skin behandeld met de vaatlaser. De laserstraal heeft alleen effect op de verwijde vaatjes en laat de gezonde huid intact. De vaatwandjes worden door de laserbehandeling beschadigd, het vaatje kleurt donkerrood/paars en wordt daarna opgeruimd door het lichaam. Na twee dagen wordt de verkleuring iedere dag lichter, totdat het na maximaal twee weken verdwenen is. Meestal zijn de vaatjes na 1 á 2 behandelingen helemaal weg en is er niets meer van te zien aan de huid. Meer informatie over de behandeling kunt u lezen op deze pagina over de vaatlaserbehandeling.

Menu
Update 14-12-2020: Wij vallen onder de medische contactberoepen en blijven daarom geopend.
This is default text for notification bar