Blog

De triggers bij rosacea

In onze vorige blogpost heb je al kunnen lezen wat rosacea inhoudt en hoe je deze huidaandoening juist zelf thuis kunt behandelen. In deze blog neem ik je mee in verschillende leefstijl en voedingstips, zodat je hier zelf mee aan slag kan! Vraag je je af hoe? Lees snel verder!

Wanneer je alleen kijkt naar de voedingsmiddelen die jouw rosacea kunnen verergeren, kun je je vooral richten op voeding dat veel histamine bevat. Misschien ken je deze stof wel van jouw allergie of hooikoorts en heb je wel eens een neusspray of tabletten gehad om de histamine aanmaak te remmen. Naast deze rol in het afweersysteem, heeft histamine ook een belangrijke rol in jouw immuunsysteem. Zo regelt histamine jouw lichaamstemperatuur en draagt bij aan de stimulering van de bloedcirculatie. Door dit laatste effect heeft histamine invloed op jouw rosacea! Door extra stimulatie van de bloedcirculatie kan de roodheid in het gelaat toenemen, waardoor de huid ook vaak gevoeliger en kwetsbaarder wordt. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel histamine bevatten en je zou kunnen mijden, zijn:

–      Kruiden en specerijen, zoals: kaneel, kruidnagel, kruidnagel, gember en anijs;
–      Groentes, zoals: zuurkool, bietjes, spinazie en paddenstoelen;
–      Vruchten, zoals: avocado, tomaat, aardbei, ananas, framboos, kiwi en meloen.

Andere voedingsmiddelen waar je bijvoorbeeld op kunt letten zijn, zuivelproducten. Deze zuivelproducten kunnen zorgen voor een ontstekingsreactie in de maag en darmen. Deze ontsteking in je lichaam kan zich ook uiten aan de buitenkant, waardoor jouw huid onrustiger wordt. Voorbeelden van zuivelproducten zijn:
–      Melk, yoghurt, kwark, boter/margarine, eieren en kaas

Als vervanging van deze zuivelproducten kan je bijvoorbeeld denken aan plantaardige voedingsmiddelen, zoals: soja, haver, amandel en kokos.

Nu we toch nog bezig zijn met de voedingsmiddelen, heb ik nog een tip voor jou! Wist je dat verschillende soorten dranken jouw rosacea ook kunnen triggeren? Hieronder vind je welke:

–      Warme dranken in het algemeen, door het drinken van warme dranken kan het zo zijn dat de vaatjes in jouw gezicht verwijden, waardoor de roodheid toeneemt.
–      Alcohol, vooral rode wijn. Alcohol kan er ook voor zorgen dat de vaatjes in jouw gezicht verwijderen, waardoor je automatisch meer roodheid krijgt in jouw gezicht. 

Lifestyle

Hopelijk heb je al veel gehad aan de bovenstaande tips wat betreft verschillende voedingsmiddelen. Er zijn ook nog een aantal leefstijl tips die ik graag met je zou willen delen, zodat je hier wellicht rekening mee kan houden in je dagelijkse leven. Om de tips wat duidelijker en overzichtelijker te maken, som ik ze hieronder op. Zo kan je opletten bij:

–      Het nemen van een warm bad, door de warmte van het bad kan het zo zijn dat de vaatjes in jouw gezicht hierop reageren, waardoor deze gaan verwijden. Door het verwijden van de vaatjes neemt de roodheid toe.
–      Het koude weer, door het koude weer probeert je lichaam zich warm te houden, hierdoor kan jouw huid wat roder worden. Bij rosacea kan het zo zijn dat deze  roodheid aanhoudt en dus niet meer wegtrekt. Kleed je daarom lekker warm aan.
–      De zon, het is natuurlijk al bekend dat de zon schade kan aanrichten aan jouw huid, maar bij de gevoelige rosacea huid kan dit net even heftiger aankomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan droogte van jouw huid maar ook het roder worden van de huid.
–      Temperatuurverschillen, door grote warmtewisselingen moeten de vaatjes in jouw gezicht zich snel vernauwen en verwijden. Bij een huid met rosacea kan het zo zijn dat de vaatjes die verwijd zijn, zich niet meer kunnen vernauwen, waardoor de roodheid aanhoudt.
Als laatste tip voor de huid met rosacea (maar eigenlijk bij alle huiden) zal ik ook kiezen voor een minerale make-up. Het voordeel van deze minerale make-up is deze op de huid blijft liggen en niet in de huid zelf trekt (wat bij veel andere make-up wel het geval is). Zo voorkom je onzuiverheden en/of andere irritaties aan jouw huid!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan de verschillende bovengenoemde tips, mocht je hier nog meer vragen of hebben of is er iets wat ik niet genoemd hebt. Neem dan gerust contact met ons op en dan help ik of één van mijn collega’s je graag!

Lieve groet,
Lorraine

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram