Blog

Help! Pigment door de zon

Een veelvoorkomende hulpvraag die wij bij ons in de kliniek horen is of wij iets kunnen doen aan pigment in het gezicht. Wij zien veel vrouwen met zonschade, pigmentvlekjes en melasma, ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Veel vrouwen (en mannen) storen zich aan pigmentvlekken. In deze blog gaan we het hebben over melasma en hoe we dit kunnen behandelen.

Melasma is een goedaardige pigmentstoornis waarbij er in de huid donkerbruine vlekken ontstaan die vooral op het voorhoofd, neus, bovenlip, de slapen en rond de ogen kan voorkomen. Ook kan het soms op de hals of op de (onder)armen voorkomen. Het komt vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor en zelden bij mannen. Het pigment kan oppervlakkig, diep of zowel oppervlakkig als diep in de huid liggen.

Melasma kan zich uiten als een masker en ontstaan tijdens de zwangerschap, vandaar ook de naam zwangerschapsmasker. Uv-straling (in daglicht, zonlicht en van de zonnebank) kan het pigment triggeren. De exacte oorzaak is nog onbekend, maar uitlokkende factoren zijn uv-straling, zwangerschap, pilgebruik, erfelijkheid en het gebruik van bepaalde medicatie (zoals sommige anti-epileptische geneesmiddelen) en cosmetica. Bij sommige mensen is geen duidelijke trigger aan te wijzen. Stoppen met de pil of veranderen van pil, geeft vaak geen verbetering.

Bij het behandelen van melasma is het belangrijk om te voorkomen dat melasma erger wordt, dus moet je de triggers vermijden. Daarnaast willen we de pigmentaanmaak remmen en het pigment verhelderen. Tevens kan je het proberen te camoufleren.

Om te voorkomen dat melasma erger wordt is zonbescherming heel belangrijk! Draag dagelijks voldoende SPF 30 en 50 (het hele jaar door) en herhaal dit wanneer je langere tijd buiten bent; smeer het liefste elke 2 uur.  Door het gehele jaar door een sunblock aan te brengen ben je altijd beschermd en zorg je ervoor dat het bij je routine hoort en je het (als het goed is) niet vergeet aan te brengen. Een goede zonbescherming beschermt tegen uv-a- en uv-b-straling, hev (blauw licht) en infrarode straling, maar ook tegen vervuiling en het bevat geen schadelijke en irriterende ingrediënten.

Naast het smeren van zonnebrandcrème kun je ook een hoed/pet en zonnebril dragen en uit de zon blijven. Ga in de schaduw zitten en/of met je rug naar de zon toe gedraaid en vermijd de zon zoveel mogelijk, maar vooral tussen 11:00 uur en 15:00 uur. In het voorjaar en de zomer is de zonkracht sterker en dan is het extra belangrijk om goed de huid te beschermen en de zon te vermijden.

“Zonbescherming is heel belangrijk!”

Onze ervaring is dat de beste behandelmethode voor melasma is, het gebruik van producten voor thuis. Door middel van de producten van ZO Skin Health behandel je het melasma thuis. Je volgt bij pigmentproblemen een pigmentprotocol die we in verschillende sterktes kunnen inzetten. Bij de een is het melasma hardnekkiger dan bij de ander en ook de diepte waarin het pigment zich bevindt kan invloed hebben op wat het beste werkt. Door middel van de verschillende stappen die je thuis dagelijks elke ochtend en avond doorloopt, ga je de huid weer gezond en in balans maken, de cel communicatie tussen de cellen onderling verbeteren en het pigment aanpakken. De verschillende processen die een rol spelen bij de pigmentaanmaak worden aangepakt. Het pigment wordt verhelderd, de aanmaak wordt afgeremd en de verdeling van pigment wordt verbeterd, zodat de huid egaal van toon is en de vlekken verdwijnen of lichter worden.

Goed om te weten is dat melasma hardnekkig kan zijn. Het kan lastig zijn om het pigment weg te houden en het pigment kan terugkomen of donkerder worden, met name in de zomer. Bij sommige mensen is het pigment lichter/minder aanwezig of verdwijnt het zelfs in de winter.
Wij behandelen melasma niet met IPL of lasertherapie, omdat de warmteontwikkeling die hierbij ontstaat ook de pigmentaanmaak kan stimuleren en dat willen we juist voorkomen.

Behandelingen met chemische peelings kunnen oppervlakkig pigment mogelijk wat verminderen, maar het zou ook juist irriterend kunnen werken waardoor het pigment gestimuleerd kan worden en het dieperliggende pigment zal er niet mee weggaan.

Heb jij melasma en wil je dit graag behandelen? Kom dan langs bij ons in de kliniek. We helpen je graag! Ook als je niet zeker weet of je melasma hebt, andere pigmentklachten hebt of gewoon meer informatie wilt, ben je altijd van harte welkom.

Liefs,

Mandy

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram