Blog

Hoe kom je aan zonschade?

Momenteel bevinden we ons in de lenteperiode en het zomerseizoen is in aantocht. Tijd om je nog eens goed te laten informeren over het effect van de zon op jouw huid. Regelmatig horen wij van nieuwe cliënten dat zij zich niet het hele jaar rond insmeren met een zonbescherming. In deze blog lees je waarom het belangrijk is om jouw huid elke dag te beschermen tegen de zon.

Soorten uv-straling
Er bestaan verschillende soorten uv-straling, namelijk uv-A, uv-B en uv-C. UV-C-straling bereikt het aardoppervlakte niet, maar uv-A- en uv-B-straling wel. UV-B-straling is voornamelijk aanwezig in de lente en zomer en zorgt ervoor dat de huid verbrandt. De ‘B’ in uv-B-straling staat ook wel voor ‘burning’ (verbranden). UV-A-straling is er elke dag en heeft een langere golflengte dan uv-B-straling, waardoor het dieper in de huid terecht komt. De ‘A’ in uv-A-straling staat voor ‘aging’ (veroudering). UV-A-straling tast dieper gelegen structuren aan in de huid, zoals collageen en elastine. Op de langere termijn kan het zorgen voor een versnelde huidveroudering in de vorm van onder andere rimpels. Bovendien komt uv-A-straling door de wolken en glasruiten heen en kan het onopgemerkt op dagelijkse basis schade aanrichten in de huid. Veelvuldige en langdurige blootstelling aan de zon (uv-A- en uv-B-straling) kan zorgen voor een verhoogd risico op huidkanker, omdat het schade toebrengt aan het DNA.
Daarnaast zijn er nog twee andere vormen van straling: infraroodlicht (IR) en blauw licht (HEV). Infraroodlicht is de warmtestraling van de zon. Blauw licht wordt afgegeven door smartphones, laptops en andere beeldschermen. Zowel infraroodlicht als blauw licht hebben negatieve effecten op de huid.

Bescherm de huid tegen de zon
Zoals je hebt gelezen, richt uv-straling schade aan in de huid. De huid goed beschermen tegen de zon is dus cruciaal. Smeer de huid dagelijks in met een zonbescherming met factor 30 of factor 50 en herhaal dit om de twee uur, zodat de factor constant blijft. Op een product staat de zonbeschermingsfactor aangeduid als ‘SPF’; dit is de afkorting voor sun protection factor. Bovendien staat op het product vermeld tegen welke soorten uv-straling het beschermt. Meestal beschermen de zonnebrandproducten die je in de winkel kunt kopen tegen uv-A- en uv-B-straling, maar niet tegen infraroodlicht en blauw licht.

In onze kliniek werken wij met producten van ZO Skin Health en Colorescience. Beide merken hebben fijne zonbeschermingsproducten in het assortiment die beschermen tegen uv-A-, uv-B-straling én infraroodlicht en blauw licht. Er zijn antizonnebrandproducten met een fysische of chemische filter, in crème of poeder en met een camouflage of zonder. Er is dus een brede keuze in zonbescherming, afhankelijk van jouw huid en persoonlijke voorkeur.

Hopelijk ben je nu wat beter geïnformeerd over de invloed van de zon op de huid en wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Wil je advies over een passende zonbescherming? Kom dan eens langs in onze kliniek!

Liefs Joanne

Volg ons op Instagram