Blog

Hoe verhoog je je weerstand met gezonde voeding?

Het is een gekke en lastige tijd waarin we momenteel zitten. Helaas stijgt dagelijks het aantal mensen dat met het Covid-19-virus besmet raakt en dit zorgt begrijpelijkerwijs voor onzekerheid. We zijn een stuk meer met onze (en elkaars) welzijn bezig en we realiseren ons hoe belangrijk een goede gezondheid is. Als je gezond bent wil je dit natuurlijk graag zo houden. Wanneer je je wat verkouden, kwakkelend of niet zo lekker voelt, wil je je graag beter voelen. Het is hiervoor belangrijk om het immuunsysteem zo sterk en gezond mogelijk te maken en te houden. In de media wordt veel gesproken over hoe je kunt voorkomen dat je corona krijgt door het dragen van mondkapjes, handen desinfecteren, afstand houden en thuisblijven. Maar er wordt niet gesproken wat je kunt doen om je weerstand te verhogen en je lichaam sterker te maken zodat beter bestand bent tegen ziektekiemen.

 

In deze blog vertel ik je graag meer over welke voeding, vitaminen, kruiden, mineralen en supplementen je kunt innemen om je weerstand te verhogen en je gezondheid te bevorderen.

Leefstijl tips:

– Ga geregeld naar buiten voor een frisse neus, vooral de bossen werken positief op onze gemoedstoestand
– Beweeg elke dag en zorg ook dat je elk uur beweegt als je zittend werk hebt (even een paar keer in de lucht springen en met je armen zwaaien helpt al!)
– Zorg voor voldoende slaap, minimaal 8 uur
– Ontspan regelmatig door bijv. yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen te doen. Dit helpt je te ontspannen en uit je hoofd te komen en in je lijf
– Houd angst en stress buiten de deur

Voedingstips:
Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen vitamines en mineralen. Het is dus erg belangrijk om gevarieerd te eten. Uiteraard is het ook belangrijk om zo vers en puur mogelijk te eten:

 •  Eet dagelijks minimaal 500-800 gr verse groenten (dit zijn de goede vezels!)
 • Eet wekelijks meer dan 30 verschillende soorten groenten en fruit
 • Eet met regelmaat verse kruiden en cressen
 • Eet voldoende zink; dagelijks iets uit de zee (bijv. schaal- of schelpdieren, zeewier)
 • Eet voldoende vitamine A; bijv. in wortelen, zoete aardappelen
 • Eet voldoende selenium; bijv. dagelijks 5 paranoten
 • Eet regelmatig paddenstoelen; bijv. shiitake, oesterzwammen, cordyceps sinensis, maitake
 • Eet met regelmaat rauwe knoflook; bijv. door zelfgemaakte aïolie te maken of door smaaktomaatjes te serveren met olijfolie, zwarte peper en fijngesneden knoflook
 • Beperk gluten en caseïne(dierlijk eiwit) deze beschadigen de darmen
 • Beperk (toegevoegde) suikers
 • Eet voldoende gezonde vetten

Maar welke vitaminen en mineralen zijn extra belangrijk voor een goede weerstand:

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid en heeft een zeer breed werkingsgebied in ons lichaam. Het zorgt voor het behoud van sterke botten en tanden, een goede werking van het afweersysteem, een normale spierwerking en de opname van calcium en fosfor uit voeding. In o.a. vette vis en ei zit vitamine D, maar het is echter vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit voeding te halen. Zonlicht op de huid zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D, maar in de herfst en winter is de zon in Nederland niet krachtig genoeg voor de aanmaak van vitamine D.

Vitamine C is een antioxidant en heb je nodig voor de vorming van bindweefsel, ijzeropname en het in standhouden van je weerstand. Daarnaast versnelt het herstel na ziekte. In geval van ziekte of stress ‘vreet’ het lichaam extra vitamine C. Vitamine C zit onder andere in paprika, spruitjes, boerenkool, kiwi, aardbeien, zwarte bessen en citrusvruchten.

Zink ondersteunt het immuunsysteem en heeft een krachtige antioxidantwerking. Het draagt bij aan de vorming van DNA en helpt om koolhydraten en vetten in het lichaam te verwerken. Het zit in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cacao, lever, pijnboompitten. Witte plekjes op de nagels kunnen een uiting zijn van zink tekort.

Selenium is betrokken bij het onschadelijk maken van zware metalen die onder meer via de voeding ons lichaam binnenkomen. Het is als enzymonderdeel betrokken bij ons lichaamseigen antioxidant glutathion. Glutathion beschermt het lichaam tegen de schadelijke invloeden van zuurstof en draagt hiermee bij aan het voorkomen van veroudering. Door de verarming van de bodem is er een grote kans op een tekort aan selenium. Een zeer goede bron van selenium zijn paranoten en verder zit het ook in vis en chiazaad.

Omega-3-vetzuren werken ontstekingsremmend, zijn goed voor het immuunsysteem, concentratie en de huid. Het zorgt voor flexibele celmembranen waardoor we onze voedingstoffen goed kunnen opnemen en onze afvalstoffen kunnen loslaten. Omega-3 zit voornamelijk in vette vis.

Zoals je kunt lezen, kun je verschillende vitaminen en mineralen via gezonde voeding binnen krijgen. Daarnaast kun je het extra aanvullen met voedingssuppletie. Je zult je misschien afvragen waarom dit nodig is naast gezonde voeding. De reden hiervan is dat veel mensen tegenwoordig een druk bestaan hebben waardoor het niet altijd lukt om dagelijks gezonde voeding te eten. Daarnaast ademen we dagelijks vervuilde lucht in, komen we veel in aanraking met straling van bijvoorbeeld GSM’s, computers en hebben veel mensen regelmatig stress. Dit zorgt voor een grote impact op ons lichaam. Om deze afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen, hebben we meer voedingsstoffen nodig dan vroeger. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in ons groente en fruit, is het minder voedzaam dan vroeger. Om deze redenen is het raadzaam om dit extra aan te vullen in de vorm van voedingssuppletie. Suppletie is geen vervanging van gezonde voeding maar een aanvulling om voldoende binnen te krijgen.

Bij Clinic of Skin adviseren wij de voedingssuppletie van ScKIN Nutrition. We hebben 5 verschillende soorten suppletie (Omega+, Super Greens+, Collagen+, Control+ en Vitamin C+) en in combinatie met elkaar werk je op allerlei gebieden die belangrijk zijn voor je lichaam en gezondheid.

Omega+ : pure en zuivere visolie die
Super Greens+: is een super boost met 55 groene groenten, kruiden en mineralen, welke je cellen en collageen beschermt en inzetbaar is als multivitaminen. De zink en vitamine D versterken je immuunsysteem.
Vitamin C+: is een goed opneembare en heel hooggedosserde vitamine C. Het is een enorme booster voor je weerstand en kun verhoogd innemen als je verkouden bent.
Collagen +: werkt op het herstel van je weefsels en door de zink en vitamine D erg waardevol voor je weerstand.
Control+: zorgt dat afvalstoffen goed worden afgevoerd en daarnaast verhoogt Control+ het immuunsysteem enorm door de verschillende werkstoffen (zink, lactoferrine, vitamine D).

Alle genoemde vitaminen, mineralen, kruiden en voeding hebben nog meer positieve effecten, maar in deze blog hebben we ons puur gericht op de bijdragen bij weerstand, ziekte/verzwakt immuunsysteem, herstel en energie. Wil je meer informatie over gezonde voeding of suppletie? Onze orthomoleculaire therapeut kan samen met jou kijken wat jouw lichaam nodig heeft.

Hopelijk helpt deze blog je een beetje op weg om zelf je weerstand een boost te geven of je vitaminen aan te vullen.

Conclusie: gezonde en gevarieerde voeding is het belangrijkste! Voedingssupplementen kunnen een welkome aanvulling zijn. Verder zijn voldoende rust, slaap en beweging zoals gezegd ook erg belangrijk!

Bij vragen helpen wij je in de kliniek graag verder. Veel gezondheid en succes de komende tijd!

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram