Blog

Insight: wat doet stress met je huid?

Stress: we hebben er allemaal last van, in meer of mindere mate. Stress is slecht voor je lijf, maar ook voor je huid. Want onder invloed van stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt. Dit is een soort adrenaline, dat bij een chronische verhoging in het lijf de hormoonbalans verstoort. Ook onze stofwisseling, bloedsuikerspiegel en cholesterol waardes raken hierdoor uit balans. 

Stress maakt de huid vatbaarder voor bacteriën waardoor je meer kans hebt op acne. Cortisol verstoort daarnaast de barrièrefunctie, een beschermlaag voor indringers van buitenaf. Je hebt dan meer kans op ontstekingen door bacteriën of een droge, geïrriteerde huid door een verstoorde vochtbalans. 

Door stress raakt talgproductie verstoord en kun je een onrustige huid krijgen. De celvernieuwing vermindert, met als gevolg doffe huid. En stress maakt je ook niet bepaald knapper: onder invloed van stress krijg je een vermoeide en grauwere uitstraling en wallen onder de ogen. Dat wil je toch niet?  

Tot slot zorgt aanhoudende stress voor meer vrije radicalen: deze breken versneld gezonde cellen af en vernietigen de voorraden van collageen. Hierdoor ontstaat sneller huidveroudering en rimpels. Eczeem en psoriasis kunnen door stress verergeren.  

Goed om te weten, maar nu: wat doen we eraan? Probeer stress te elimineren: slaap minstens acht uur, beweeg minstens een half uur per dag en eet gezond. Dus kies voor jezelf en jouw gezondheid! Want ook jouw huid heeft er profijt van! 

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram