Blog

Do’s & Don’ts bij voeding en jouw huid!

In de wereld van de voeding zijn er veel verschillende meningen, diëten en overtuigingen. Wat is nu eigenlijk gezond en wat niet? Hoe iemand op bepaalde voeding reageert is bij iedereen verschillend.

Bij voeding kun je kijken naar de ‘basics’, de ‘triggers’ en ‘beschermers’. De basics zijn voedingsmiddelen die je kunt zien als de basis voor gezonde voeding en levensstijl. Triggers zijn voedingsmiddelen die niet zo gezond zijn en je dus beter kunt laten staan. Beschermers zijn voedingsmiddelen die beschermende nutriënten (voedingsstoffen) bevatten en je schadelijke processen tegengaan. In deze blog lees je een aantal algemene tips die goed zijn om na te streven voor een gezond voedingspatroon. Hieronder staan onze do’s en don’ts, waarbij het doel is om zoveel mogelijk voeding te eten die zorgt voor opbouw en bescherming en voeding beperkt die belastend is voor jouw lichaam.

Do’s:

  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt (maak je eigen eten in plaats van pakjes en zakjes te gebruiken);
  • Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 3 keer per dag en eet gevarieerd;
  • Kies voor kwaliteit (denk aan biologisch, plantaardig, lokaal, wilde vis en grasgevoerde dierlijke producten);
  • Vul jouw voedingspatroon waar nodig aan met de juiste suppletie;
  •  Haal vezels en koolhydraten uit groenten en fruit;
  • Eet voldoende eiwitten uit dierlijke en/of plantaardige voeding;
  • Eet voldoende omega 3- en omega 9-vetzuren uit wilde vette vis, noten, pitten, zaden, avocado’s, zeewier, algen, groene bladgroenten en olijfolie;
  • Eet zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en fytonutriënten uit groenten, fruit, kruiden, specerijen en/of dierlijke producten;

Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 3 keer per dag

Don’ts:

  • Eet zo min mogelijk geraffineerde suikers en koolhydraten (denk hierbij aan suikers, bewerkte voeding, wit brood, witte rijst, witte aardappels, croissantjes, witte meel, etc.);
  • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel en/of voedingsmiddelen die veel omzettingen nodig hebben gehad om tot het eindproduct te komen;
  • Eet zo min mogelijk voeding met omega 6-vetzuren (plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sesamolie, sojaolie en margarine en halvarine);
  • Eet verzadigde vetten met mate en vermijd transvetten (zoals margarine en bak- en braadproducten);
  • Beperk het gebruik van alcohol (ook als het in voeding zit);

De reden om bepaalde voeding te vermijden en om minder eetmomenten op een dag te hebben is omdat, deze factoren invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel. Elke keer als we iets eten komt er glucose (suiker) in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Het lichaam maakt dan insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Naast insuline wordt er ook cortisol aangemaakt en dit remt ontstekingsreacties.

Wanneer dit constant gebeurd, kunnen je cellen minder gevoelig voor insuline worden, ook wel insulineresistentie genoemd. Bij insulineresistentie nemen ontstekingsreacties in het lichaam toe en cortisol wordt niet meer afgegeven (dus ontstekingsreacties worden niet meer afgeremd). Het gevolg is dat je lichaam continue een ontstekingsreactie blijft afgeven – ook in de huid -, waardoor je laaggradige ontstekingen kunt krijgen die zorgen voor een ongezonde celdeling . Het herstelvermogen van de huid kan hierdoor verminderen, de wondgenezing neemt af en huidveroudering neemt toe. Een teveel aan insuline kan ook overmatige groei stimuleren, ook van huidcellen, en dit kan leiden tot acne en fibromen (steelwratjes). Helaas kunnen ook andere (huid)ziekten verband houden met laaggradige ontstekingen.

Vond je deze blog interessant en wil je meer weten? We vertellen je er graag meer over in de kliniek.

Liefs,

Mandy

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram