In de wereld van de voeding zijn er veel verschillende meningen, diëten en overtuigingen. Wat is nu eigenlijk gezond en wat niet? Hoe iemand op bepaalde voeding reageert is bij iedereen verschillend.
Blog
In de wereld van de voeding zijn er veel verschillende meningen, diëten en overtuigingen. Wat is nu eigenlijk gezond en wat niet? Hoe iemand op bepaalde voeding reageert is bij iedereen verschillend.
Bij voeding kun je kijken naar de ‘basics’, de ‘triggers’ en ‘beschermers’. De basics zijn voedingsmiddelen die je kunt zien als de basis voor gezonde voeding en levensstijl. Triggers zijn voedingsmiddelen die niet zo gezond zijn en je dus beter kunt laten staan. Beschermers zijn voedingsmiddelen die beschermende nutriënten (voedingsstoffen) bevatten en je schadelijke processen tegengaan. In deze blog lees je een aantal algemene tips die goed zijn om na te streven voor een gezond voedingspatroon. Hieronder staan onze do’s en don’ts, waarbij het doel is om zoveel mogelijk voeding te eten die zorgt voor opbouw en bescherming en voeding beperkt die belastend is voor jouw lichaam.
Do’s:
Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 3 keer per dag
Don’ts:
De reden om bepaalde voeding te vermijden en om minder eetmomenten op een dag te hebben is omdat, deze factoren invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel. Elke keer als we iets eten komt er glucose (suiker) in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Het lichaam maakt dan insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Naast insuline wordt er ook cortisol aangemaakt en dit remt ontstekingsreacties.
Wanneer dit constant gebeurd, kunnen je cellen minder gevoelig voor insuline worden, ook wel insulineresistentie genoemd. Bij insulineresistentie nemen ontstekingsreacties in het lichaam toe en cortisol wordt niet meer afgegeven (dus ontstekingsreacties worden niet meer afgeremd). Het gevolg is dat je lichaam continue een ontstekingsreactie blijft afgeven – ook in de huid -, waardoor je laaggradige ontstekingen kunt krijgen die zorgen voor een ongezonde celdeling . Het herstelvermogen van de huid kan hierdoor verminderen, de wondgenezing neemt af en huidveroudering neemt toe. Een teveel aan insuline kan ook overmatige groei stimuleren, ook van huidcellen, en dit kan leiden tot acne en fibromen (steelwratjes). Helaas kunnen ook andere (huid)ziekten verband houden met laaggradige ontstekingen.
Vond je deze blog interessant en wil je meer weten? We vertellen je er graag meer over in de kliniek.
Liefs,
Mandy