Blog

Feiten & Fabels over laserontharing

Een van onze populairste behandelingen in de kliniek is laserontharing. Er zijn veel bedrijven die laserontharing aanbieden, maar wij merken bij ons in de kliniek dat er nog veel vragen zijn over deze behandeling. In deze blog bespreken wij een aantal feiten en fabels met je.

Feiten

‘’Blonde, grijze en rode haren kunnen wij helaas niet behandelen’’
Dit klopt inderdaad! Doordat de laser affiniteit heeft met pigment kunnen blonde, grijze of rode haren helaas niet behandeld worden. Zowel uit de literatuur als in de praktijk komt naar voren dat het niet effectief is om deze lichte kleur haren te behandelen.

‘’ Je hebt onderhoudsbehandelingen nodig om het resultaat te blijven behouden’’
Ja, dit is zeker waar. Wij adviseren om, nadat een behandelkuur van +/- 6-8 behandelingen (met de juiste interval) is ondergaan, voor onderhoudsbehandelingen te blijven komen. Er kunnen na een (langere) tijd toch weer wat haartjes komen. Dit kan bijvoorbeeld komen door hormonen, zoals een zwangerschap of overgang.

‘’ Wij kunnen ingegroeide haren goed behandelen met onze laser’’
Onze ontharingslaser heeft een diepe werking in de huid en gaat dus door de huid heen. Hierdoor kan jouw dieper gelegen haartje dus ook al behandeld worden. De laser zal de huid verbeteren, waardoor je minder last zal hebben van ingegroeide haartjes en dit voor in toekomst kan voorkomen.

‘’Je mag niet epileren voor jouw laserbehandeling’’
Nee dit mag zeker niet! Wanneer je jouw haartjes gaat epileren, trek je deze er volledig uit. Als je jouw haartje epileert haal je deze in zijn geheel uit zijn haarzakje. In dit haarzakje zit nu geen haar en geen pigment meer wat we juist nodig hebben. Zoals je in het eerste feitje hebt gelezen, hebben juist dit pigment nodig tijdens de behandeling. Uiteraard mag je de haartjes wel op een andere manier verwijderen, deze mag je bijvoorbeeld scheren of knippen. Zo laat je het haarzakje dus met rust en kunnen we deze goed behandelen.

‘’ We kunnen niet over tatoeages heen laseren’’
Dit klopt, tijdens de behandeling plakken wij de tattoo als het kan het liefst af. De kwaliteit van de tatoeage kan door de laser namelijk achteruit gaan en de huid kan hierdoor ook geïrriteerd worden.

Fabels

‘’ Tijdens jouw laserbehandelingen mag je met dit gebied gewoon in de zon’’
Nee dit mag helaas niet. Laserbehandelingen maken de huid gevoeliger voor licht. Hierdoor mag je 4-6 weken voor én na de behandelingen niet worden blootgesteld aan UV-straling. Wanneer je na een laserbehandeling in de zon komt heb je kans dat er meer pigment wordt aangemaakt en dat je pigmentvlekjes ontwikkelt. En doordat de laser affiniteit heeft met pigment mag je ook niet gebruind zijn, anders is er kans dat de laser de huid verbrandt en dat dient te worden voorkomen. Ook als je veel buiten komt, maar niet perse in de zon gaat liggen moet je goed de huid beschermen (bijvoorbeeld door een hoed te dragen of zonnebrandcrème aan te brengen met SPF 30 of SPF 50) en het aanbrengen van zonnebrandcrème elke 2 uur te herhalen.

‘’ De behandeling is heel erg pijnlijk en maakt de huid kapot’’
Dit is niet het geval. Tijdens het laser ontharen voel je een soort speldenprikje of elastiekje die tegen de huid aan schiet. Na de behandeling kun je roodheid en kleine zwellinkjes rondom de haarzakjes zien. Deze reactie trekt gedurende de dag/paar dagen weer weg. Meestal na 10-14 dagen zullen de haartjes uitvallen.

‘’Jouw haartjes komen dikker van textuur en donkerder van kleur terug’’
Nee in tegendeel juist. Het grootste gedeelte van de haartjes zal natuurlijk niet meer terugkomen na de laserbehandeling, maar 100% haarverwijdering kan helaas niet. De haartjes die nog terugkomen zijn juist minder dik van textuur en lichter van kleur. Dit komt doordat de haarzakjes wel beschadigd zijn geraakt tijdens de behandeling en hierdoor minder krachtig zijn.

‘’ Een IPL laser is even effectief als onze Diode laser’’
Nee dit klopt niet. Het is bewezen dat je jouw haren het best kunt verwijderen met een laserapparaat in plaats van een IPL apparaat. De grootste verschillen tussen deze twee zijn eigenlijk het soort licht en de straal van de laser. De IPL werkt met meerdere kleuren licht en heeft een uitgespreide straal. De laser werkt met één soort licht en heeft directe krachtige straal. Bij haarverwijdering met een IPL laser zul je dus veel meer behandelingen nodig hebben en komen de haren ook sneller terug. Dit is met een laser niet het geval.

‘’ Wij kunnen het behandelgebied 100% haarvrij maken’’
Nee dit is helaas niet waar. Meestal behaal je 70-80% vermindering van de haartjes en de haartjes die overblijven zijn dunner en lichter en daardoor ook minder storend. Helemaal 100% haarvrij is vrijwel niet haalbaar. Gemiddeld zijn er 6-8 behandelingen nodig. Er zijn meerdere behandelingen nodig, omdat de haren zich niet allemaal in dezelfde fase bevinden. De haartjes die zich in de groeifase bevinden, zitten vast aan de haarwortel onder in het haarzakje. Het is het meest effectief om deze haartjes te behandelen. Helaas zitten niet alle haartjes tegelijk in deze fase en daarom moet vaker worden behandeld. Wij laten vaak 4-6 of 6-8 weken tussen de behandelingen in zitten, zodat we de haartjes in de juiste fase kunnen behandelen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of heb je interesse in laserontharing? Kom dan gerust een langs bij ons in de kliniek of bel of mail ons met je vraag. We helpen je graag met het juiste advies. Wil je gelijk een afspraak inplannen voor het laseren? Dat kan natuurlijk ook!

Lieve groet,

Joanne en Lorraine

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram