Blog

HELP! Ik krijg de 1e tekenen van huidveroudering…!

Je gaat op vakantie naar de zon en je komt niet terug met een egale gebruinde huid maar een gezicht vol met pigmentvlekken.
Je staat op en kijkt in de spiegel en denkt: ‘oh, hoe ga ik deze wallen en donkere kringen weg werken?’
Je ziet jezelf op een foto en denkt: ‘oh, help ik krijg kraaienpootjes!’
Wie herkent niet één van deze dingen?

Inmiddels werk ik al ruim 8,5 jaar bij Clinic of Skin en heb al heel veel klanten blij mogen maken met een mooie huid. De meeste jongeren met een leeftijd tot 25 jaar maken zich nog geen zorgen over het verouderen van hun huid. Wanneer ze in de zomer voor een behandeling komen zie ik vaak dat de huid zongebruind is of zelfs verbrand. Ik vertel dan altijd wat de zon voor schade geeft aan de huid en het belangrijk is om je huid goed te beschermen om zo vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Ultra violet (UV) straling  is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van het verouderen van de huid. Wanneer je verbrand, word je huid rood en gaat het vervellen. Dit herstelt weer maar de schade in de huid niet. Deze schade bouw je op en op latere leeftijd krijg je dan ouderdomsvlekken.

Naast de pigmentschade in je huid, breken ook je collageen en elastinevezels af. Een bescherming van de huid met een goede UVA, UVB, HEV en infraroodbeschermer is daarom ook erg belangrijk. Hierdoor blijft de huid gezond en kan zonneschade en het verouderen van de huid tegen worden gegaan. Zelf sluit ik mijn verzorgingsritueel elke ochtend af met de daily sheer van ZO Skin Health. Dit doe ik ook als ik bijna de hele dag binnen zit. Deze zonverzorging beschermt ook de huid tegen verouderende effecten van HEV-licht, zoals van je smartphone en laptop. Daarnaast zit er een exclusief complex in dat gedurende 12 uur geleidelijk antioxidanten afgeeft.

UV-schade zorgt voor het sneller verouderen van de huid

Laatst had ik een vrouw van 32 in mijn behandelstoel liggen die al een tijdje bij onder behandeling is voor een onrustige huid. Elke keer als ze kwam zag ik dat ze tussen de behandelingen door onder de zonnebank was geweest en dit raadde ik elke keer weer af. Tot vervelends toe, maar ik zag bij haar al ouderdomsvlekken ontstaan. Ik heb toen foto’s met de VISIA (huidanalyse apparaat) gemaakt om te laten zien wat de zonnebank met de huid doet. Er was heel veel UV-schade te zien en haar huidleeftijd was 40 jaar! Hier schrok ze enorm van en ze was blij dat ik haar hiervan bewust had gemaakt. Twee maanden later kwam ze weer voor een behandeling. Ze was toen niet onder de zonnebank geweest. Haar huid zag er een heel stuk mooier uit. Ik heb toen weer foto’s gemaakt om haar het verschil te laten zien. Haar huidleeftijd was nu geen 40 maar 30 jaar oud. Haar huid was een stuk egaler. Ze had minder droogtelijntjes, de huidtextuur was gladder en poriën waren minder zichtbaar. Omdat ze nog jong is kon haar huid zelf herstellen, maar als ze hier langer mee door was gegaan was haar huid zo beschadigd geraakt dat herstel niet meer mogelijk geweest was. Gelukkig heeft ze dat op tijd ingezien.

Ik adviseer altijd iedereen om dagelijks de huid te beschermen tegen straling want wanneer je dit niet doet haal je niet het meest optimale uit je andere huidverbeterende producten en behandelingen. Natuurlijk heb ik rond de puberteit ook niet altijd goed gesmeerd. Op die leeftijd wil je bruin van vakantie terug komen. Na het volgen van de opleiding huidtherapie ben ik er meer bewust van geworden dat de zon veel schade kan aanrichten aan je huid. Deze schade kan je niet meer herstellen maar je kan er wel voor zorgen dat er niet meer schade bij komt en daar wil ik mijn klanten altijd bewust van maken.

Hoe kun je eerste tekenen van huidveroudering aanpakken?

De eerste tekenen van huidveroudering worden vaak zichtbaar rond je 30e levensjaar, terwijl het verouderingsproces al veel eerder begint. Bij het ouder worden neemt de celactiviteit af waardoor de huid er doffer en valer uit gaat zien. Ook ga je lijntjes en rimpels bij de ogen zien en worden de poriën grover.

Zelf ben ik halverwege de 30 en moeder van 2 kinderen. Het is best druk om moeder te zijn, te werken, je huishouden te doen, je sociale contacten onderhouden en ja, we willen er ook nog goed uit blijven zien. Gebroken nachten helpen ook niet altijd mee om er stralend uit te blijven zien. Zelf heb ik ook een jaar lang hele slechte nachten gehad maar door het gebruik van een aantal goede huidproducten en natuurlijk op tijd naar bed gaan was dit gelukkig niet altijd te zien.

Door thuis elke ochtend en avond 5 minuten tijd te maken voor het verzorgen van je huid kan je er al voor zorgen dat je huid er fris en stralend uit blijft zien. De eerste stap waar ik altijd mee begin wordt ‘getting skin ready’ genoemd. Deze stap bestaat uit reinigen, exfoliëren en talg reguleren. Door alleen deze stapjes dagelijks te doen krijg je al een mooie, gezonde en stralende glans, verkleinen de poriën en verbeter je de structuur van je huid.
Wanneer je je huid goed voorbereid met getting skin ready dan zorg je ervoor dat de opvolgende producten effectiever kunnen werken. Bij een huid die ouder wordt is de bovenliggende hoornlaag vaak verdikt en ziet deze er hierdoor dof en vaal uit. Door je huid te exfoliëren verwijder je de dode huidcellen en zorg je er voor dat de opvolgende actieve ingrediënten beter kunnen intrekken. Ik vind het altijd heerlijk als ik mijn huid heb gescrubd. Mijn huid voelt gelijk een stuk gladder aan en ziet er frisser uit doordat je ook de doorbloeding stimuleert. Als ik hierna de stimulerende ingrediënten aanbreng voel ik deze licht prikkelen.

Veel klanten vragen aan mij welke producten ik thuis gebruik. Ik gebruik het protocol om huidveroudering te voorkomen. In dit protocol zit de daily power defense en het 10 % vitamine C serum. In de daily power defense zit een lage concentratie aan retinol wat de productie van collageen stimuleert en daardoor de strijd aan gaat tegen de eerste tekenen van huidveroudering. Daarnaast vult het ook lipiden aan en optimaliseert het de barrièrefunctie van de huid.

Het 10% vitamine C serum wat ik dagelijks gebruik zorgt ervoor dat de oude huid sneller afschilfert, waardoor de huidteint egaler wordt. Pigmentverkleuringen worden verminderd of komen niet tot uiting en de huidstructuur wordt verfijnt. Daarnaast minimaliseert dit product het ontstaan van rimpels.

In de zomermaanden voeg ik de brightalive toe in mijn protocol om pigmentvlekken nog meer te voorkomen. Dit product verheldert de huid en blokkeert de vorming van nieuw pigment. Hiermee houd ik mijn huid mooi egaal.

En het laatste product wat ik elke ochtend en avond gebruik is de intense eye crème. Deze oogcrème maakt o.a. gebruik van retinol om de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de algehele toon en textuur van de huid te verbeteren. Optische diffusers verminderen de zichtbaarheid van donkere kringen en daarnaast worden opgezwollen oogleden tegengaan.

Wil je weten hoe jij de eerste tekenen van huidveroudering kunt tegen gaan en/of hoe je lijntjes/rimpels kunt verminderen? Neem dan contact met ons op en we stellen graag een passend protocol voor je op zodat je thuis aan de slag kun voor jouw perfecte huid!

Liefs, Mariska

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram