Blog

Wat is een SPF en wat doet het precies?

Inmiddels is het lente en is de zon weer heerlijk aan het schijnen. Een moment om je goed te gaan beschermen met SPF tegen de schadelijke straling van de zon. Waarom en hoe je dit het beste kunt doen, ga ik je vertellen in deze blog!

De lente is mijn favoriete seizoen. Ik vind het heerlijk om na een aantal maanden vooral binnenshuis te hebben geleefd, weer wat meer tijd buiten te besteden. De eerste zonnestraaltjes op je huid zorgen direct voor aanmaak van vitamine D. Dit kun je ook al binnen krijgen door gezonde voeding of voedingssupplementen, maar de zon zorgt net even voor dat extraatje waardoor je je energieker en fitter voelt.

Ondanks deze fijne effecten van zonlicht, zit er ook een mindere kant aan, namelijk de schadelijke straling die door de zon wordt afgegeven. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette straling (UV). Deze straling kunnen we onderverdelen in UV-A, UV-B en UV-C straling. De laatst genoemde straling, UV-C wordt door de atmosfeer gefilterd en bereikt de aarde niet. UV-A straling dringt tot diep in de huid door, waardoor collageen en elastine aangetast kunnen worden met als gevolg huidveroudering op lange termijn. UV-B straling zorgt ervoor dat je na een dagje strand zonder goed in te smeren, flink kunt verbranden. Daarnaast geeft het directe schade aan het DNA van de huid.

Waarschijnlijk heb je wel eerder gehoord van UV-A en UV-B straling. Maar wist je dat er nog twee andere soorten straling zijn die ook een negatieve invloed kunnen hebben op je huid? Dit is infrarood licht (IR) en High Energy Visable (HEV) licht, ook wel blauw licht genoemd.

Infrarood licht is de warmte straling die van de zon af komt. Dit licht kun je niet zien maar dus alleen voelen. HEV licht is het blauwe licht dat wordt afgegeven door onder andere;

  • mobiele telefoons
  • laptops
  • tablets
  • computers
  • lampen etc.

Zoals je kunt lezen, komt iedereen dagelijks wel in contact met meerdere soorten schadelijk licht. Dit geldt ook als je tijdens je werk in het dagelijkse leven veel binnen bent.

Vaak hoor ik van mensen dat zij zich alleen insmeren bij langdurig buiten zijn in de zomer of wanneer zij naar een zonnig land op vakantie gaan. Wij adviseren mensen het liefst om het gehele jaar door te smeren met een zonbescherming, ook wanneer het bewolkt is of regent. Achter de wolken schijnt namelijk altijd de zon, waardoor er elke dag straling is. Zeker in de lente wordt de straling weer krachtiger en is je huid dit vaak niet meer gewend. Begin daarom op tijd met smeren!

Het is van belang om je dagelijks te beschermen met een goede zonbescherming met minimaal factor 30 of 50. Breng deze om de 2 uur aan voor optimale bescherming. Dagelijks een zonbescherming kun je zien als het beste anti-aging product. Op lange termijn heb je minder kans op vroegtijdige huidveroudering zoals lijntjes, rimpels en pigmentvlekken.

Het beste anti-aging product op langer termijn is een goede zonbescherming” 

Bij Clinic of Skin werken wij alleen met zonbescherming van ZO Skin Health en Colorescience. Van ZO Skin Health zijn er 4 varianten voor het gezicht en van Colorescience 1 variant voor het gezicht en 1 voor het lichaam. Alle producten bevatten een factor van 30 of 50.

Het fijne aan deze producten is dat zij allemaal bescherming geven tegen UV-A, UV-B, IR en HEV licht. Op deze manier weet je zeker dat je goed beschermd bent tegen alle soorten licht.

De producten bevatten verschillende soorten filters. Een filter geeft aan op welke manier de zonnestralen juist niet door de huid worden opgenomen. Zo kunnen we onderscheid maken in een chemische en fysische filter. Een chemische filter dringt door in je huid en absorbeert de straling van de zon. Een fysische filter legt een laagje op je huid en weerkaatst de straling. Een fysische filter is meer geschikt bij de gevoelige huiden.

Welke zonbescherming voor jou het beste is, is afhankelijk van jouw huidtype en jouw persoonlijke smaak. Onze verschillende zonbeschermingsproducten, variëren in dikte, structuur en kleur. Bij ons in de kliniek hebben wij voor elk huidtype een geschikte zonbescherming.

Mijn persoonlijke favoriet in de Sunscreen + Primer SPF 30 van ZO Skin Health. Dit is een mouse-achtige zonbescherming die heel zacht is en snel intrekt zonder vet aan te voelen of de poriën te verstoppen. Het voordeel van deze zonbescherming is, dat er naast een klein huidkleurig tintje, ook een primer inzit. Een primer zorgt ervoor dat je poriën minder zichtbaar zijn en je make-up de hele dag mooi blijft zitten! Het is een goede basis om vervolgens make-up van Colorescience aan te brengen. Mocht je nu afvragen hoe je jezelf toch om de 2 uur goed kunt beschermen, ondanks dat je make-up draagt? Een tip is de Sunforgettable van Colorescience. Dit is een poederkwast waar poeder uit komt met een SPF 50. Ideaal dus om je gezicht bij te poederen met zonbescherming en je make-up mooi blijft zitten!

Ik hoop dat je het leuk vond om deze blog te lezen. Wanneer je advies wilt welke zonbescherming voor jou het meest geschikt is, neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje in onze webshop!

Groetjes Nadia

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram