Acne is een hele bekende maar vervelende huidaandoening, waar veel mensen helaas mee te maken hebben, of hebben gehad. Meestal ontstaat het in de puberteit maar soms ook op latere leeftijd. In deze blog lees je wat acne is, wat de oorzaken van acne zijn en hoe wij acne kunnen behandelen.
Wat is acne nu precies?
Acne is een verzamelnaam van meerdere typen acne, variërend van licht tot ernstig. ‘Acne vulgaris’ is het meest bekende (gewone) type acne, die bestaat uit mee-eters, pukkels en puistjes. Bij acne zijn de talgkliertjes in de huid verstopt of ontstoken. De reden hiervan is een verhoogde talgproductie, een abnormale verhoorning van de bovenste dode huidcellen en ontsteking door de aanwezigheid van de acnebacterie ‘Propionibacterium acnes’.
Oorzaken van acne
De reden waarom de één wel acne krijgt en de ander niet, is soms onduidelijk. Vaak zijn er wel meerdere oorzaken die meespelen.
- Allereerst kan het een erfelijkheidskwestie zijn. Hebben jouw ouders ook (ernstige) acne gehad, zien wij vaker dat de kinderen helaas dit ook erven.
- Hormonen spelen ook een grote rol bij acne. Zeker in de puberteit vinden er veel hormoonschommelingen plaats en verandert de samenstelling van hormonen in je lijf. Zowel bij mannen als vrouwen gaat de testosteron spiegel in de puberteit omhoog. Dit hormoon zorgt ervoor dat de er meer talg wordt aangemaakt.
- In de puberteit worden ook de talgklieren groter, waardoor ze meer talg uitscheiden. Talg is een vettige substantie die door talgklieren wordt uitgescheiden om de huid soepel te houden, de kans op uitdroging te verminderen en de huid te beschermen tegen infectie door schimmels en bacteriën.
- Daarnaast kun je ook meer acne krijgen door hormoonveranderingen bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of na de overgang. Wanneer er te veel talg wordt aangemaakt en/of je huid erg verdikt is, kan het talg niet goed naar buiten komen en blijft het talg ophopen in de porie. Het wordt dan een propje van talg en wordt ook wel een ‘comedoon’ of mee-eter genoemd. De acnebacterie kan ervoor zorgen dat de wand van het afvoerkanaaltje van de talgklier knapt, waarna het talg in de omliggende huid terecht komt met puistjes en soms ontstekingen tot gevolg.
Acne en voeding
Een andere oorzaak voor acne kan verkeerde en/of ongezonde voeding zijn. We weten inmiddels dat ‘slechte’ suikers uit bijvoorbeeld wit brood, koekjes, chips, snoep etc. acne kunnen doen ontstaan of verergeren. Deze suikers zorgen voor snelle insulinepieken waarna de aanmaak van meer talgklieren wordt gestimuleerd en er dus ook meer talg wordt aangemaakt. Dat is natuurlijk iets wat je juist niet wilt hebben als je al last hebt van een onrustige huid! Probeer daarom zo min mogelijk ‘slechte’ suikers tot je te nemen.
Zuivel kan ook een rol spelen bij acne, denk hierbij aan bijvoorbeeld melk, yoghurt, kaas en boter.
Dit heeft te maken met de hormonen die hierin zitten. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat de talgproductie wordt gestimuleerd. Het advies is om zuivel zo veel mogelijk te beperken.
Krijg je acne van make-up?
Make-up kan de poriën ook flink verstoppen, met als gevolg dat talg minder goed naar buiten kan komen en je hierdoor mee-eters of puistjes kan krijgen. Tenminste, als je niet kiest voor 100% minerale make-up. Veel make-up merken bevatten oliën, talk, alcohol en andere chemische ingrediënten. Naast dat ze de poriën verstoppen, kunnen deze verkeerde en chemische ingrediënten ook ervoor zorgen dat de huid uit balans raakt en de huidbarrière (natuurlijke beschermlaag van je huid) wordt aangetast. Dit heeft tot gevolg dat de huid flink kan uitdrogen, waardoor de huid extra talg aanmaakt, met een onrustige huid tot gevolg. Het is daarom belangrijk om voor make-up te kiezen op 100% minerale basis. Deze make-up blijft op je huid liggen in plaats van dat het je poriën intrekt en deze verstopt. Het geeft een natuurlijke dekking en blijft heel goed zitten. Bij Clinic of Skin werken wij het merk Colorescience. Dit is make-up met 100% mineralen en kan heel goed gebruikt worden bij acne, zonder dat de acne verergert.
Wanneer je last van acne hebt, ga je vaak als eerste naar de drogist om een huidreiniger te kopen. Vaak zijn dit reinigingsproducten met verkeerde ingrediënten zoals sterk uitdrogende alcohol etc., deze kunnen ook de huidbarrière aantasten, met als gevolg een droge huid die niet in balans is. Hierdoor is de huid ook vatbaarder voor (acne)bacteriën en schimmels van buitenaf en gaat door sterk uitdrogende middelen juist meer talg aanmaken. Veel mensen met acne die ook te maken hebben met een uitgedroogde huid, denken dat hun huid onder het droge of gevoelige huidtype valt. Wat wij vaak in de kliniek zien, is dat zij producten gebruiken voor de wat drogere huid en soms oliën gebruiken om de huid te ‘voeden’. Dit heeft juist een averechts effect! Met hele vette crèmes of oliën, ga je de poriën nog meer verstoppen waardoor het talg minder goed naar buiten kan. Dit heeft nog meer mee-eters en puistjes als gevolg en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het is daarom belangrijk om te weten dat er verschil zit in het vocht- en vetgehalte in je huid.
Wat is het verschil tussen vochtarm en het vetgehalte?
Wanneer je huidbarrière niet intact of verzwakt is, verdampt je huid meer water dan nodig en kan je huid droog en trekkerig aanvoelen. Je huid is dan vochtarm. Tegelijkertijd kan het vetgehalte (talg) wel hoog zijn. Dit betekent dat je zowel een droge huid kan hebben door te weinig vocht, maar tegelijkertijd een vette huid door een grote hoeveelheid talg. Wanneer er sprake is van veel talg in de huid, spreek je automatisch van een vette huid, hoewel deze ook weer vochtarm kan zijn. Belangrijk is het om geen vette en afsluitende producten te gebruiken! Maar hoe kan je dan wel weer je huid minder vochtarm krijgen? Dit kun je doen door producten te gebruiken die de huidbarrière versterken. Daarnaast kun je peelings doen die de huidbarrière versterken en ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt.
Wat kun je doen tegen acne?
Bij Clinic of Skin kunnen wij acne heel goed weg krijgen met onze behandelingen en door jou te adviseren hoe je jouw huid thuis kunt behandelen met producten van het merk ZO Skin Health. Dit merk heeft een speciale acnelijn ontwikkeld. Deze producten zijn erop gericht om de oorzaak van huidproblemen aan te pakken en de huid weer gezond te maken.
De combinatie van zowel behandelingen in de kliniek als thuis de juiste producten te gebruiken, is het meest effectief.
Je pakt hierdoor dagelijks thuis ook zo goed het talg aan, waardoor je minder behandelingen nodig zult hebben en je huid sneller mooier en onder controle is. Het verschil met andere ‘cosmetica’, is dat ZO Skin Health medische/therapeutische producten zijn. Deze mogen dieper in de huid werken. Alles wat je in de parfumerie, drogist of apotheek kan verkrijgen, is cosmetica. Die producten mogen alleen maar in de bovenste huidlagen werken; dat is wettelijk vast gelegd. Dit houdt in dat het product alleen in de oppervlakkige dode huidlagen komt en daar kan het niets verbeteren/doen. De producten van ZO Skin Health komen dieper in de huid en mogen daarom alleen bij artsen en huidtherapeuten verkocht worden en onder begeleiding gebruikt worden. Het werkt dieper in de huid, echt op het niveau waar de oorzaak van de acne zit. Het werkt in de talgklieren en op de veroorzakers van het talg.
Acnetherapie bij Clinic of Skin
Tijdens een eerste acnetherapie afspraak, leggen wij je alles uit over de producten van ZO Skin Health. Daarnaast maken wij huidfoto’s met onze medische huidanalyseapparatuur en kunnen wij ook de acnebacterie in kaart brengen, die we vervolgens gaan aanpakken. Ons doel is om eerst de huid gezonder te maken en het talg onder controle te krijgen. Dit kunnen wij o.a. doen door reinigende behandelingen eventueel aangevuld met peelings. Met peelings kunnen we de huid verdunnen zodat de poriën minder snel gaan verstoppen en het talg beter naar buiten kan komen. Daarnaast kan het talg in de diepte worden opgelost. Tijdens de intake zullen wij je ook tips over voeding meegeven die je thuis kunt toepassen. Daarnaast bevat de acnetherapie 1e afspraak een reinigende behandeling waarbij het overtollige talg goed uit je huid wordt verwijderd en een lichte peeling.
Wanneer de actieve fase van acne voorbij is, gebeurt het helaas nog wel eens dat er littekentjes achter blijven in de huid. Vaak zijn dit rode vlekjes, maar soms is ook de huidstructuur aangetast en zien we putjes. Bij Clinic of Skin kunnen we dit gelukkig goed behandelen! We kunnen dit aanpakken microneedling en/of laserbehandelingen. Met deze behandelingen wordt de aanpak van nieuw weefsel gestimuleerd en worden deze plekjes opgevuld met nieuw weefsel. Hier kunnen we je in onze kliniek meer over vertellen!
Wij hopen dat je wat meer duidelijk hebt over het ontstaan van acne en hoe je dit kunt aanpakken. Heb je zelf te maken met acne en wil je meer advies over jouw huid? Maak dan een eerste afspraak acnetherapie ! Dit is de eerste stap naar het verbeteren van jouw huid. Mocht je andere vragen hebben over bijvoorbeeld de make-up of onze behandelingen, horen wij dat graag.