Blog

Welke soort pigmentvlekken zijn er en hoe kun je deze behandelen?

In onze kliniek komen veel mensen met pigmentaandoeningen en de vraag hoe wij deze kunnen behandelen. Pigment zien wij op alle leeftijden, we zien zowel jonge dames als oudere heren. Niet iedereen heeft hetzelfde soort pigmentvlek in zijn of haar huid. Welke soorten pigmentvlekken zien wij het vaakst en wat kunnen wij hiermee bij ons in de kliniek?

Allereerst is het handig om te weten waarom er een pigmentvlek in de huid ontstaat. Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende reden is pigmentatie door zonneschade. Als je de zon in gaat, vangt je huid Uv-straling op. Hierdoor worden pigmentcellen geprikkeld en gaan zij pigment aanmaken met een bruin kleurtje tot gevolg. Wanneer je te veel of  onbeschermd de zon in gaat, raken deze cellen beschadigd en gaan ze te veel pigment produceren. Het pigment kan op één of meerdere plekken gaan ophopen met pigmentvlekken tot gevolg.

Zonnevlekjes
Dit zijn meestal wat kleinere, ronde, gespikkelde vlekjes verspreid over het gelaat. Dit type pigment zit vaak oppervlakkig in de huid en kunnen we mooi behandelen met IPL. Om nieuw pigment te voorkomen en je huid te egaliseren kun je aanvullend thuisproducten gebruiken.
Ouderdomsvlekjes
Wanneer je ouder wordt kun je te maken krijgen met scherp begrensde, donkere vlekken op bijvoorbeeld je handen, gezicht of decolleté. Dit type pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken oftewel lentigo solaris genoemd. Deze pigmentvlek ligt oppervlakkig op de huid, heeft vaak scherpe randen en is duidelijk bruin van kleur. We kunnen dit heel mooi en effectief behandelen met IPL of cryotherapie.

Sproetjes
Sproetjes zien we ook regelmatig bij ons in de kliniek. Deze kleine pigmentvlekjes ontstaan al op jonge leeftijd onder invloed van zonlicht. De één is gek op zijn of haar sproetjes en de ander wil het graag iets minder zichtbaar hebben. Wanneer je je sproetjes ietsje wilt verhelderen of misschien zo goed als weg wilt krijgen, kunnen wij dit heel mooi behandelen middels een thuisbehandeling met speciale producten. Nieuwsgierig? Vul dan het GRATIS online huidadvies in.

Zwangerschapsmasker
Een andere veelvoorkomende oorzaak van pigmentvlekken zijn de vrouwelijke hormonen. Oestrogeen en progesteron zijn twee soorten hormonen die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren. Wanneer je langdurig de anticonceptiepil of een spiraal met hormonen gebruikt, of je zwanger bent en/of borstvoeding geeft, ben je erg gevoelig voor dit type pigment. Een paar zonnestralen kunnen dit pigment al laten ontstaan. Vaak zien we grillige, niet duidelijke bruine vlekken verspreid over het gelaat. Het komt vaak voor op het voorhoofd, onder de ogen en op de bovenlip. Soms is er een soort masker zichtbaar, waardoor het ook wel zwangerschapsmasker of melasma wordt genoemd. Het pigment kan zowel oppervlakkig als wat diep in de huid liggen. Deze vlekken kunnen we zeer effectief behandelen in de vorm van een thuisbehandeling. Hiermee ga je zelf thuis aan de slag met de producten om de pigmentaanmaak te remmen.

Zoals je kunt lezen heeft niet elke pigmentvlek dezelfde oorzaak en zijn er meerdere behandelmethoden. Heb jij vragen over jouw pigmentvlekken of wil je graag een afspraak inplannen hiervoor, neem dan gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram