Blog

Alles wat je wilt weten over retinol!

Misschien heb je wel al eens gehoord over het ingrediënt Retinol in huidproducten. Op tv wordt het regelmatig genoemd in commercials van cosmetica bedrijven. Retinol zit verwerkt in verschillende huidverzorgings-/huidverbeterende producten en wordt veel ingezet tegen o.a. huidveroudering. In deze blog leg ik je uit wat retinol is en wat het nu precies doet. Lees snel verder!

Retinol is een soort vitamine A die voornamelijk wordt ingezet bij huidveroudering. Dit ingrediënt heeft een bewezen effect op het verjongen van de huid. Retinol kent veel voordelen waardoor het veel wordt gebruikt in huidverbeterende producten.
Er zijn verschillende varianten van vitamine A (ook wel retinoïden genoemd), waarvan retinol en tretinoïne (vitamine A-zuur of retinoïnezuur) de bekendste zijn. Het huidverjongende effect van vitamine A-zuur (tretinoïne) is in de jaren ‘80 bij toeval ontdekt door een dermatoloog toen hij onderzoek deed naar de werking hiervan bij acne. Er bleek dat niet alleen de acne verminderde, maar ook dat de huid er jonger uit ging zien. Hierna is er veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van vitamine A-zuur en het is het enige ingrediënt waar echt is bewezen staat dat het huidverjongend kan werken. Het is echter alleen op recept verkrijgbaar. Gelukkig werkt retinol ook heel goed tegen huidveroudering en is dit wel gewoon zonder recept verkrijgbaar. Retinol heeft dezelfde voordelen als tretinoïne, maar om deze te verkrijgen moet er wel wat gebeuren. Enzymen in het lichaam zetten retinol om in tretinoïne, zodat de huid het kan opnemen.

“Retinol  bewezen effectief voor huidverjonging.”

Wat doet retinol?
Retinol bevordert herstel van de huidbarriére, stimuleert de celvenieuwing, de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur en verlengt de levensduur van fibroblasten. Ook wordt de communicatie in de cellen zal hierdoor verbeterd. Hierdoor worden tekenen van huidveroudering tegengegaan en de huid verbeterd. De huid wordt steviger, elastischer, gladder en zachter. Daarnaast wordt de huidstructuur verbeterd en rimpels, zonschade en pigmentvlekjes worden verminderd. Ook wordt de talgklieractiviteit afgeremd, wat gunstig is als je last hebt van acne of rosacea. Deze voordelen maakt retinol begrijpelijk erg populair.

Indicaties
Producten met retinol worden dus vaak ingezet tegen tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekken, rimpels, fijne lijntjes, grove huidstructuur en zonschade, maar het kan ook worden gebruikt bij acne en rosacea.

Contra-indicaties:
Bepaalde actieve ingrediënten (in huidverzorgingsproducten), zoals hogere concentraties retinol, hebben contra-indicaties. Contra-indicaties zijn aandoeningen of patiëntenkenmerken waarbij je een product/ingrediënt (tijdelijk) niet gebruikt. Voor retinol geldt dat je het niet gebruikt tijdens de zwangerschap en lactatie (geven van borstvoeding), maar ook niet bij complexe huidtypes.
Bij zwangerschap en lactatie wordt retinol voornamelijk uit voorzorg niet ingezet. Uit onderzoeken blijkt dat de kans dat retinol in de bloedbaan komt en schade brengt aan het (ongeboren) kindje erg klein is. Toch wordt gekozen om dit niet in te zetten om mogelijk risico uit te sluiten.
Complexe huidtypes zijn gepigmenteerde huiden die vaak gevoelig zijn voor zonlicht en verschillende kleuren pigment hebben, bijvoorbeeld donkere vlekken rondom de ogen of op andere plaatsen in het gezicht of lichaam. Dit zie je vaak bij o.a. Hindoestaanse, Pakistaanse en Surinaamse huiden. Wanneer mensen met een complex huidtype retinol gaan gebruiken, is er kans dat ze juist met pigmentvorming reageren op het gebruik van retinol.

Bij enkele producten van ZO Skin Health zitten hogere concentraties retinol. Dit betreft de Radical Night Repair (1%), de Wrinkle + Texture Repair (0,5%) en in de Retinol Skin Brightener (0,25%, 0,5% en 1%). Als bij ons in de kliniek start met een van deze 3 producten krijg je een opbouwschema mee. Doordat Retinol een krachtig ingrediënt is kun je in het begin irritatie hiervan krijgen, daarom dien je deze geleidelijk aan op te bouwen volgens een schema. Hierdoor kun je de tolerantie opbouwen en je huid eraan laten wennen en hiermee verminder je de kans op irritatie. De opbouwfase duurt een aantal weken en je kunt huidreacties zoals roodheid, schilfering, een branderig of jeukend gevoel verwachten. Indien je het gebruik van retinol niet opbouwt zullen de reacties heftiger zijn. De huidreacties kunnen vervelend zijn, maar kunnen geen kwaad. Het is een teken dat je huid bezig is om zich te verbeteren. Het is begrijpelijk dat je hier misschien onzeker van wordt en wij begeleiden je daarom graag bij het gebruik van producten met retinol.
De volgende producten van ZO Skin Health bevatten ook retinol: Daily Power Defence, Instense Eye Creme en de Renewal Creme. Deze bevatten lagere percentages retinol en zijn voor iedereen veilig te gebruiken. Deze producten hoef je daarom niet op te bouwen en je hoeft er ook geen huidreacties van te verwachten.

“Een koele, donkere plek is het beste om je huidverzorgingsproducten te bewaren.”

Bij producten met retinol is het belangrijk om te letten op de verpakking. Retinol kan slecht tegen licht en zuurstof en is erg instabiel. Zorg dat het product in een licht- en luchtdichte verpakking zit. Ook zon, water en oxidatie van oliën kunnen retinol instabiel maken, daarom is het beter om het ’s avonds te gebruiken in plaats van overdag. Zorg er ook voor dat de ruimte waar je producten staan niet te warm en vochtig is. Een koele, donkere plek is het beste om je huidverzorgingsproducten te bewaren. Retinol kan ook worden ingekapseld en hierdoor heb je meer kans op een beter resultaat. De concentratie van retinol ligt meestal tussen de 0,4%-1% of hoger voor een goede werking. Retinol kan ook op het lichaam gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld het decolleté. Deze huid kan heftiger reageren en dan kun je voor een lagere dosering kiezen.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je ook graag starten met een product met retinol? Maak dan een afspraak bij ons in de kliniek zodat we jouw huid kunnen beoordelen en je kunnen adviseren welk protocol/product voor jouw huid geschikt is.

Lieve groet,

Mandy

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram