Thuisbehandelingen
Pigmentvlekjes
Zie je na de zomer ineens wat donkere pigmentvlekjes op je huid? Of misschien heb je ze al langere tijd en zie je ze steeds donkerder en groter worden? Wil je deze weg hebben? Deze pigmentvlekjes kun je zelf thuis behandelen met een thuisbehandeling.
Verkleuringen van de huid kunnen ontstaan na de zomer of wanneer je vroeger vaak in de zon hebt gezeten. Pigmentcellen maken dan teveel pigment aan op 1 bepaalde plek en deze ophoping van pigment zie je als een donker vlekje. Hier wil je waarschijnlijk graag vanaf. Goed nieuws, dit kan en kun je heel gemakkelijk zelf thuis doen! Door speciale huidproducten tegen pigment te gebruiken worden bestaande pigmentvlekjes egaler of verdwijnen en worden ook nieuwe pigmentvorming geremd. Je huid zal weer helemaal egaal worden! Wil je weten welke producten voor de behandeling van jouw pigment geschikt zijn? Vraag ons om advies of vraag via onderstaande button een gratis online huidadvies aan, wij helpen je graag!
Pigmentvlekken
Pigmentvlekken komen voor in allerlei vormen en maten en veel mensen hebben er last van. Sommigen hebben slechts een enkel vlekje, anderen hebben meerdere, grotere plekken. Wat zijn deze vlekken precies? En hoe ontstaan ze eigenlijk? Dat leggen we uit op deze pagina. Ook vertellen we hieronder wat we bij Clinic of Skin aan pigmentvlekken kunnen doen.
Wat zijn pigmentvlekken?
De huidskleur van een persoon wordt voor een groot gedeelte bepaald door de hoeveelheid pigment(cellen) in de huid. Bij een toename van het pigment op één plek ontstaat er een donkere verkleuring in de huid, die ook wel hyperpigmentatie wordt genoemd. Deze kleurverandering kan variëren van lichtbruin tot zwart. Pigment kan door verschillende oorzaken anders dan normaal in de huid verdeeld zijn, bijvoorbeeld door (overmatige) blootstelling aan zonlicht, hormonale veranderingen, huidveroudering of huidbeschadiging. Ook kan de aanleg voor pigmentvlekken aangeboren zijn.
Pigmentvlekken kunnen zich bevinden in de bovenste en diepere huidlagen. Zit het overmatige pigment in de bovenste huidlagen, de opperhuid, dan zijn ze vaak bruin tot zwart gekleurd. Is het pigment in de diepere huidlagen gelokaliseerd, dan wordt het dermaal pigment genoemd. Dermaal pigment geeft vaak een meer grijzige, blauwe verkleuring van de huid. Het type pigment en de diepte van het pigment zijn belangrijk voor de behandelkeuze.
Soorten pigmentvlekken:
- Ouderdomsvlekken: deze vlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan de zon en komen vooral voor op plaatsen die het meest worden blootgesteld aan zonlicht, zoals: het gelaat, decolleté, de handen en de benen. Lees hier meer over ouderdomsvlekken.
- Zwangerschapsmasker/melasma: deze pigmentvlekken hebben een hormonale oorzaak en ontstaan vaak geleidelijk door een combinatie van zonlicht en hormoonwisseling tijdens de zwangerschap of door pilgebruik. Deze vlekkerige, bruine verkleuring ontstaat meestal in het gezicht en met name het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Dit soort pigment behandelen wij met speciale medische producten van ZO Skin Health. Lees hier meer over melasma.
- Postinflammatoire hyperpigmentatie: pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door wondjes, acne, eczeem of een allergische reactie. Ook verkeerde huidverzorgingsproducten of een combinatie van zon en parfum kunnen leiden tot pigmentvlekken.
- Sproeten: sproetjes zijn gepigmenteerde, kleine vlekjes. Ze kunnen variëren van licht bruin tot donker bruin en ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde huid, met name in het gezicht, op de bovenkant van de armen en op het bovenlichaam. Lees hier meer over sproeten.
- Café-au-lait: een café-au-laitvlek is een koffiekleurige vlek, vandaar de naam. Deze pigmentvlek ziet eruit als een ovale, egaal licht- tot donkerbruin gekleurde vlek. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Lees hier meer over een café-au-laitvlek.
Advies Clinic of Skin
Een grote veroorzaker van pigmentvlekken is uv-straling. Om pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen, is het heel belangrijk om voorzichtig met de zon om te gaan. Het is bijvoorbeeld verstandig om met een goed zonbeschermingsproduct te beschermen. Dit is vooral belangrijk tijdens o.a. zwangerschap, wanneer de huid beschadigd is en bij mensen die al gevoelig zijn om pigmentvlekken te ontwikkelen. Ook voor mensen met een donkere huid, die wellicht niet zo snel verbranden maar wel gevoelig zijn voor hyperpigmentatie, is het belangrijk om te huid te beschermen tegen de zon.
Behandeling pigmentvlekken
Bij Clinic of Skin zijn wij zeer gespecialiseerd in de behandeling van pigmentvlekken. We bieden meerdere behandelmethoden aan, waarmee we alle soorten hyperpigmentatie kunnen behandelen. Zo kunnen we het pigment mooi aanpakken met de medische producten van ZO Skin Health, hebben we een pigment IPL apparaat in de praktijk, bieden we cryotherapie, en camouflagetherapie met producten van Colorescience aan. Voor we starten met de behandeling, wordt altijd een intake gepland. Tijdens dit gesprek wordt onder andere de huid bekeken en het pigment onderzocht. Na het onderzoek zal de huidtherapeut een behandelplan voor je opstellen en je advies geven. De keuze van de behandelmethode is afhankelijk van de kleur en de diepte van het pigment, de locatie, je huidskleur, de ontstaanswijze en je zongedrag. Er kan gekozen worden voor (een combinatie van) de volgende behandelingen:
- IPL behandeling voor pigment
- Cryotherapie
- Camouflagetherapie
- Therapeutisch protocol met thuisproducten van ZO Skin Health