Blog

Boosdoeners bij het ontstaan van rimpels

Mooi, natuurlijk ouder worden is een wens van veel mannen en vrouwen. We willen graag oud worden, maar er niet oud uitzien. Als we ouder worden, verandert helaas ook de huid en worden de tekenen van huidveroudering meer zichtbaar. Veel mensen willen graag huidveroudering tegengaan en dan ligt de aandacht vooral bij pigmentvlekken, verslapping en rimpels. Een huidje van een 20-jarige hoeft voor de meesten niet, maar ze willen hun huid graag wel wat egaler, zachter en gladder hebben. In deze blog hebben we het over rimpels en gaan we je meer vertellen hoe je deze kunt tegengaan en zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Kenmerken van huidveroudering
Een gezonde huid kun je herkennen aan de volgende eigenschappen: fijne structuur, gehydrateerd, zacht, strak en sterk, egale huidtoon, fijne poriën, stevigheid, stralend, tolerant en vrij van actieve ziekten. Wanneer de huid is beschadigd kan het zijn dat een of meerdere van deze kenmerken afwezig zijn.
Vanaf je 25-30e neemt de aanmaak van collageen en elastine af en wordt de afbraak hiervan geleidelijk aan steeds groter dan de aanmaak. Langzaamaan begint de huid tekenen van huidveroudering te vertonen en deze nemen in de loop der jaren steeds meer toe. Een verouderde huid kan rimpels hebben, maar ook kwetsbaar en verslapt zijn, ruw, droog of trekkerig aanvoelen, dof eruit zien, schilfering of verkleuringen hebben (roodheid, vaatjes of pigmentvlekken), gevoelig reageren, zwak zijn en grove poriën hebben. Deze punten willen we graag verbeteren en dit zal van invloed zijn op de gezondheid en beschermingsfunctie van jouw huid.

“Vanaf je 25-30e neemt de aanmaak van collageen en elastine af en wordt de afbraak hiervan geleidelijk aan steeds groter dan de aanmaak.

Oorzaken van huidveroudering
Er zijn verschillende factoren die huidveroudering veroorzaken en kunnen verergeren. De bekendste is waarschijnlijk uv-straling. Uv-straling zit zowel in daglicht als zonlicht, dus ook als het bewolkt is hebben we te maken met uv-straling. Uv-straling is onder te verdelen in uv-A, uv-B en uv-C.
Uv-A-straling dringt diep in de huid door en beschadigt je DNA, wat voor versnelde huidveroudering zorgt en verhoogt het risico op huidkanker. De zonnebank bevat vooral uv-A-straling en het wordt daarom ook echt afgeraden om hieronder te gaan. Wil je toch graag een kleurtje, kies dan voor een zelfbruiner of getinte make-up.
Uv-B-straling zorgt voor verbranding en deze straling is ook schadelijk voor de huid bij overmatige blootstelling. Een gedeelte van deze schade wordt gelukkig weer hersteld, maar er is ook een gedeelte dat in de cellen wordt opgeslagen en dit kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering.
Uv-C-straling bereikt de aarde vrijwel niet, omdat deze door de ozonlaag wordt tegengehouden.

Een andere oorzaak van huidveroudering is een verhoogde productie van vrije radicalen. De vrije radicalen vallen onze cellen aan en beschadigen het collageen, elastine en DNA. Hierdoor veroudert de huid. Antioxidanten vangen de vrije radicalen als het ware op en ze kunnen ervoor zorgen dat dit proces zoveel mogelijk wordt tegengegaan.
De verhoogde productie van vrije radicalen kan komen door roken, blootstelling aan de zon (uv-straling), vervuiling, maar ook het eten van koolhydraten en suikers (wat bijvoorbeeld zit in junkfood/fastfood, frisdranken, energierepen en alcohol). Roken is ongezond, maar ook zeker voor je huid af te raden. Ook is het verstandig om op je voeding te letten. Drink veel water, eet voldoende groenten, eiwitten en eet gevarieerd.

Daarnaast kan het gebruik van verkeerde producten en/of ingrediënten een belangrijke rol spelen. Ook hierbij kunnen vrije radicalen ontstaan. Zo zijn sommige actieve ingrediënten, ook wel werkstoffen genoemd, erg instabiel. Hierbij is het echt belangrijk dat ze goed verpakt zijn. Kies voor producten die lucht- en lichtdicht verpakt zijn en die in een pompje zitten. Licht, zuurstof en bacteriën kunnen de kwaliteit van je product aantasten en vrije radicalen creëren en dat willen we juist niet, want dat kan het tegenovergestelde effect geven. Kies daarom niet voor producten die in (doorzichtige) glazen flesjes of in een pot zitten. De aflevertechnieken van de actieve ingrediënten in producten spelen ook een rol, omdat die ervoor zorgen dat de werkstoffen op de juiste plek in de huid komen, zodat ze ook echt kunnen doen wat ze moeten doen.
Als laatste oorzaak  van huidveroudering hebben we tablets en tv-, laptop, telefoon- en computerschermen. Het blauwe licht wat deze apparaten uitstralen zorgt ook voor huidveroudering. Op sommige apparaten kun je dit uitschakelen, maar er zijn ook zonbeschermingsproducten die tegen HEV-licht (zichtbaar blauw licht) beschermen. Een extra reden dus om je huid het hele jaar door te beschermen met een goede SPF.

“Zonnebrandcrème is de beste antirimpelcrème.”

Wat kun je zelf doen tegen huidveroudering?
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om huidveroudering tegen te gaan en de huid te verbeteren. Zoals je hierboven kon lezen, is teveel bloostelling aan uv-straling niet goed. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door elke dag zonbescherming aan te brengen en dit ook te herhalen gedurende de dag als je langere tijd wordt blootgesteld aan uv-straling (bijvoorbeeld als je naar buiten gaat). De zonnebrandcrèmes van ZO Skin Health en Colorescience beschermen tevens ook tegen HEV-licht (zichtbaar blauw licht). Zonnebrandcrème is de beste antirimpelcrème!
Om andere veroorzakende factoren aan te pakken kun je thuis de producten van ZO Skin Health inzetten. We stellen een protocol op dat past bij jouw huid en gaan zo jouw huid verbeteren.
Naast producten kun je thuis ook handige apparaten inzetten. De NuFACE Pro en NuFACE Fix zijn compacte apparaten die werken met microstroom waarmee je huidverslapping en rimpels kunt behandelen. Met slechts een paar minuten per dag kun je zelf eenvoudig je huid verbeteren.
Verder kun je thuis zelf op je voeding letten, zodat je geen/niet te veel suikers binnenkrijgt.

Wil je graag behandelingen bij ons in de kliniek ondergaan? Dan hebben wij verschillende opties, namelijk chemische peelings, microneedling met de SkinPen, fractionele laserbehandeling en bindweefselmassage (met de LPG of manueel). Wij helpen je graag om te kijken wat voor jou de beste behandeling is!

Er zijn genoeg mogelijkheden om je huid er een stuk jonger en gladder uit te laten zien. Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Lieve groet,

Mandy

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram