Blog

Hoe ontstaan grove poriën en hoe kun je deze behandelen?

Wist je dat poriën overal verspreid zitten op je lichaam en dat je er alleen op je gezicht al zo een 20.000 hebt?! Van cliënten krijgen wij vaak de vraag hoe het kan dat hun poriën zo zichtbaar zijn en waarom dat bij iedereen weer anders is. Dit is inderdaad bij iedereen verschillend en kan ook te maken hebben met aanleg. Grove poriën worden vaak als storend ervaren en de meest voorkomende vraag hierover is hoe je hier zelf wat aan kunt doen. In deze blog vertel ik je graag meer over het ontstaan van grove poriën en wat je hier zelf aan kunt doen, want ja dat kan zeker! Lees snel verder.

Er bestaan twee soorten poriën op het menselijk lichaam. De ene soort poriën, zijn poriën die verbonden zijn met een zweetkliertje. Deze zijn vaak zo klein dat je ze niet kunt zien. De tweede soort poriën is de uitgang van een haartje, met hierbij ook een talgklier. Deze poriën zijn degene die zichtbaar zijn op jouw huid. De functie van de porie is de uitgang van de haar, waar de talgklier zorgt dat er genoeg talg wordt aangemaakt zodat de haar makkelijker naar buiten kan komen.

Er zijn verschillende oorzaken van grove poriën. De eerste is een overmatige talgproductie, wanneer iemand meer talg produceert is dit vaak erfelijk bepaald en heb je een vettere huid. Dit is vooral vaak terug te zien op de t-zone van het gezicht (voorhoofd, neus en kin). De grotere talgklieren die zich daar bevinden maken te veel talg aan, wanneer dit talg niet goed de huid kan verlaten (door bijvoorbeeld veel dode huidcellen) wordt de porie steeds groter. Doordat de porie zich blijft vullen met talg rekt deze uit en hierdoor is hij zichtbaar op jouw huid.

De tweede oorzaak is een verminderde elasticiteit rondom de porie, wanneer jouw huid bijvoorbeeld ouder wordt, wordt deze slapper en verliest hij zijn elasticiteit. Zo wordt de porie eigenlijk een beetje uitgerekt en gaat hij hangen, zo is deze ook zichtbaarder.

De derde oorzaak zijn hormonale veranderingen, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een zwangerschap of tijdens de overgang. Hierdoor kunnen jouw poriën ook grover worden, waardoor de zichtbaarder zijn. De vierde en laatste oorzaak is het gebruiken van verkeerde cosmetica, te vette crèmes of het niet goed reinigen van de huid voordat je gaat slapen. Hierdoor hoopt er zich talg en vuiligheid op in de poriën, waardoor deze steeds groter en zichtbaarder worden.

Ik hoop dat dit allemaal duidelijk was voor je en dan kunnen we nu overgaan op wat je zelf kunt doen om grove poriën te behandelen. Hieronder heb ik het voor je opgesomd:

  • Gebruik producten die salicylzuur bevatten. Dit zuur werkt vet en talgoplossend en haalt hierdoor het overtollige vettige laagje van jouw huid af en zorgt ervoor dat de poriën helemaal goed schoongemaakt worden. Zo zullen de poriën minder verstopt raken en hierdoor minder grof en zichtbaar zijn. Hierbij kun je denken aan producten als een reiniging, scrub en pads die salicylzuur bevatten, maar ook een crème. Dit is bijvoorbeeld de Instant Pore Refiner, de naam zegt het eigenlijk al. De crème is perfect geschikt voor het verfijnen van jouw poriën.
  • Wil je nog meer resultaat? Denk dan eens aan het gebruiken van een crème met vitamine A zuur of ook wel retinol genoemd. Retinol kan je zien als een alleskunner op het gebied van huidverbetering en is ook zeer geschikt voor het verkleinen en verfijnen van de poriën. Ook wordt jouw huidstructuur hierdoor ook gladder en zachter. Retinol werkt diep in de huid en zorgt ervoor dat de cel vernieuwing gestimuleerd wordt. Ook zorgt het ervoor dat collageen en elastine geproduceerd worden, waardoor jouw huid veel zachter wordt en de algehele huidstructuur veel fijner en egaler wordt.
  • Naast thuisbehandelingen kunnen wij jou in de kliniek ook helpen met dit ‘probleem’. Dit kan bijvoorbeeld door middel van laserbehandelingen en microneedling. Heb je ook nog veel last van onzuiverheden en verstopte poriën? Dan kunnen dit beter eerst behandelen door een reinigende behandeling uit te voeren. Daarna kunnen we altijd nog overgaan op een van de bovengenoemde behandelingen.

Voor zowel de behandelingen thuis als bij ons in de kliniek is het belangrijk om deze bij de houden. Zo is het erg belangrijk om goede producten te blijven gebruiken die zorgen dat de huid goed gereinigd blijft. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat de poriën zich weer gaan vullen met talg, waardoor deze weer grover en beter zichtbaar worden. Uiteraard zullen wij jou bij ons in de kliniek hierin begeleiden en zorgen we voor passende adviezen voor jouw huid!

Ben je nieuwsgierig geworden en/of heb je nog meer vragen? Dan ben je natuurlijk altijd meer dan welkom bij ons in de kliniek en dan helpen we je graag.

Lieve groet,

Lorraine

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram