Blog

Welke veranderingen treden op in je huid tijdens een zwangerschap?

Hoera je bent zwanger! Een lief, klein baby’tje is op komst. Afgezien dat sommige vrouwen kampen met zwangerschapskwaaltjes, ervaren de meeste vrouwen een hele mooie en fijne tijd. Een periode van 9 maanden, waarin je lichaam allerlei veranderingen ondergaat. Ook je huid verandert vaak tijdens je zwangerschap. Acne of pigmentvlekken is veelvoorkomend, maar als huidtherapeuten zien we ook regelmatig andere huidproblemen. In deze blog gaan we jou daar meer over vertelle

Acne
In het eerste trimester zien we vaak dat vrouwen meer last krijgen van pukkeltjes. Dit kan zijn op je gezicht maar ook op de rug, hals of decolleté. Dit heeft te maken met veranderingen in je hormoonbalans. Later in de zwangerschap is je huid (vaak) meer gewend aan de hormonen en zie je dat de acne stabiliseert of verdwijnt. Je ziet vaak dat vrouwen die voorheen al een vettere huid hadden, meer last krijgen van acne dan vrouwen die voorheen een drogere huid hadden. Zij krijgen door het extra vettige laagje meer een glow over hun gelaat.

Pigment
Een ander veelvoorkomende huidaandoening is pigment, ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Deze pigmentvlekken ontstaan onder invloed van hormonen en komen op het gezicht voor. Het zijn bruine, grillige vlekken die donkerder worden onder invloed van de zon. De allerbeste tip, blijf zoveel mogelijk uit de zon! Hoe lekker dat zonnetje ook aanvoelt op je huid. Als je eenmaal flink pigment hebt ontwikkeld, kom je er niet altijd meer zo gemakkelijk vanaf! Natuurlijk is het wel te behandelen in onze kliniek met producten van ZO Skin Health, maar voorkomen is beter dan genezen. Het belangrijkste is, smeer je elke dag in met SPF30 of 50!

 

Veel vrouwen krijgen ook (tijdelijk) een pigmentatiestreep onder hun navel, ook wel linea nigra genoemd. Ongeveer 75% van de zwangere vrouwen ontwikkeld deze streep. Hij verschijnt op de plek waar de buikspieren uit gaan wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Na de bevalling verdwijnt de streep geleidelijk aan. Al kan dit soms wel een jaar duren.

 

Roodheid
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam een paar liter extra bloed aan. Hierdoor ontstaat er meer druk op de bloedvaatjes en aderen. Een gevolg hiervan kunnen spataderen in je benen zijn, maar ook blijvend verwijde bloedvaatjes of een spinnenkopje in je gezicht. Dit wordt ook wel couperose en een spider naevi genoemd. Na de zwangerschap verdwijnen deze vaatjes soms vanzelf, gebeurt dit niet, dan is dit heel goed te behandelen met IPL of laserbehandelingen!

Striae
Omdat je huid door het groeien van je baby oprekt, kan dit in combinatie met een droge huid zorgen voor jeuk. 1 op de 5 vrouwen heeft hier last van. Zoals iedereen wel weet, kan jeuk erg vervelend zijn! Wat belangrijk is om jeuk tegen te gaan, is de huid goed gehydrateerd houden. Smeer je dagelijks in met een voedende bodylotion om deze klachten te verminderen. Ook beperk je door je huid goed gehydrateerd te houden, de kans op striae!

Steelwratjes
Steelwratjes zien we ook regelmatig terug tijdens een zwangerschap. Dit zijn huidkleurige of bruine goedaardige huidaanhangseltjes. Na de bevalling zijn deze heel makkelijk en snel te verwijderen door middel van een laserbehandeling.

Eczeem
Eczeem is een andere klacht die we regelmatig tegenkomen. Eczeem kan helaas veel klachten geven zoals jeuk, roodheid, bultjes, schilfers en verhardingen van de huid. Het is belangrijk om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen van jeuken en krabben. Wees voorzichtig met hete douches en uitdrogende zepen. Tegen droogheid en jeuk is de Hydrating Crème van ZO Skin Health heel fijn om te gebruiken! Deze crème herstelt de huidbarrièrefunctie waardoor jeuk en droogheid vermindert worden.

De meest voorkomende huidaandoeningen waarmee je tijdens je zwangerschap te maken kunt krijgen, hebben we hierboven besproken. Natuurlijk wisselt het per persoon en zijn er ook huidproblemen minder vaak voorkomend waarvan je zelf last kunt hebben.

Zoals je hebt gelezen, kunnen we een groot deel van de huidklachten na de zwangerschap behandelen bij Clinic of Skin door behandelingen of door middel van producten voor thuis.

Ben jij momenteel zwanger en heb je ergens last van of vragen over? Of ben jij onlangs bevallen en kunnen wij wellicht iets voor jou betekenen? Plan dan nu een afspraak in voor een gratis intake. Je bent van harte welkom in onze kliniek

Liefs,

Wendy

Nieuwsbrief

Wil je tips & tricks ontvangen voor jouw Perfect Skin, op de hoogte zijn van onze acties en meer info over de kliniek? Don’t miss out en meld je aan voor de Clinic of Skin nieuwsbrief.

Je gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden.

Volg ons op Instagram